top of page

Tweed Run i Fredrikstad: Idrett ER kultur


Foto: Jacintha Verdegaal, Urban Pixxels (gjengitt med tillatelse)

Tweeds Kulturfest har lenge luktet på mulighetene for å fremstå enda mer mangeartet enn vi allerede er, og samtidig kanskje pusse litt på vår folkelige profil. Dette kan selvsagt være en farlig vei å begi seg ut på, og for ikke å gå så langt som å åpne fløydørene også for den såkalte populærmusikken har det en stund vært klart at vi var nødt til å skjele litt mot det utvidede kulturbegrep, altså idretten, for å nå våre mål om å utvide horisonten. Tilfeldighetene ville det slik at vi kunne slå to fluer i et smekk, siden det i de siste årene har blitt mer og mer populært (altså etter hva vi kan skjønne folkelig) med såkalte tweed runs.

The Tweed Run har sitt utspring i London, og forklares av Wikipedia på denne måten:

The Tweed Run is a group bicycle ride through the centre of London, in which the cyclists are expected to dress in traditional British cycling attire, particularly tweed plus four suits. Any bicycle is acceptable on the Tweed Run, but classic vintage bicycles are encouraged. Some effort to recreate the spirit of a bygone era is always appreciated. The ride dubs itself "A Metropolitan Cycle Ride With a Bit of Style."

Etterhvert har fenomenet spredd seg rundt om i verden, også til Norden. Med såpass beslektede navn og familiære klesdrakt var tankespranget derfor ikke langt: Vi må arrangere et årlig tweedritt i Fredrikstad.

I 2017 feirer Fredrikstad sitt 450-årsjubileum, og hva kan vel være et bedre utgangspunkt for et kultivert sykkelarrangement i by som ønsker å bli en fremtidens sykkelby? Heldigvis var jubileumskomitéen av samme innstilling, og Tweeds Kulturfest fikk igår den hyggelige beskjeden om at Fredrikstad kommune støtter et forprosjekt med hensikt å avklare muligheten for å arrangere et Tweed Run i byen, knytte kontakter med lokale samarbeidspartnere samt tilegne seg erfaring fra andre tweedritt.

Mulighetene for en kultivert idrettsopplevelse i Fredrikstad er mange: Gamlebyens fantastiske beliggenhet, de grønne voller, de luftige haver, en fergetur over elven. En sykkeltur rundt Cicignon, en piknik i Domkirkeparken, croquet-spill i gresset og underholdning fra paviljongen. Alle disse mulighetene og mange til skal oppdages og utgraves, detaljer skal planlegges og møter skal avholdes før vi kan ønske velkommen til et helt spesielt sykkelarrangement i byen vår. Og ikke minst skal kulturfestdireksjonen besøke det opprinnelige Tweed Run i London under arrangementet i pinsehelgen, der hardt arbeid og utstrakt diplomatisk virksomhet står på programmet i tillegg til den obligatoriske sykkeltur.

Vi gleder oss til å ta fatt på arbeidet, og håper å kunne realisere et folkelig sykkelritt for kultiverte mennesker i alle aldre september 2017. Ønsk oss lykke til!

Søk blant emneord
No tags yet.
Sosiale medier
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram App Icon
bottom of page