top of page

Tea is serious business


I bunn og grunn har jeg aldri tenkt på meg selv som en koselig type. Du vet, en slik person som trekker på seg ullsokkene 1. september, tenner i peisen, trekker pleddet godt over seg og koser seg med bøkene sine helt til gjøken galer litt ut i mai engang. Og drikker te.

Jeg for min del synes formaliteter er helt topp, setter pris på etternavn og tredjepersons omtale, bruker røkejakker og kronetøfler og slapper best av i omgang med folk, folk uten ullsokker og pledd.

Og jeg drikker te.

Og nettopp dette med te er interessant. I det siste har jeg nemlig registrert, med gradvis økende irritasjon, at det tedrikkende folk i Skandinavia oppfattes som et koselig og tassende folk. Ja, der te i Storbritannia representerer det etablerte og har noe bestemt no nonsense over seg, forbindes te i de bredere folkelag her nord med en slags hyggelig unntakstilstand, forkjølelse og et alternativt utsyn på livet.

Se bare i butikkene. Tekoppene, som tradisjonelt har vært stilfulle og kun en tanke mer tyggmagede enn sine søstre kaffekoppene, har blitt til enorme krus som gir flere assosiasjoner til vikingenes gulping av mjød enn til dannet væskeinntak. Tar man seg en tur på Kaffebrenneriet kommer kaffen servert i en klassisk kopp, med en hensiktsmessig og tilforlatelig liten hank, ja til og med med noe så konservativt som en skål under. Bestiller man en kopp te får man utlevert en suppebolle det er meningen en skal drikke av med begge hender.

For å kose seg.

Hvor kommer den fra, denne underlige antagelsen at tedrikkere behøver en trekvart liter væske når man skal hygge seg en stund med sine venner? At man knapt får plass til en kake eller et smørbrød på café fordi man rett og slett skulle ønske å fylle magen til bredden med husets earl grey? Hvor kommer den sørgelig feilaktige antagelsen at tedrikkere vil kose seg fra?

Koservative tedrikkere, forén eder! Ta opp kampen mot pose-te og ullpledd. Erkjenn at kulturarven fra Paris og Londons tesalonger er sterkere enn påvirkningen fra en yttrst midlertidig peiskos på Gålå.

Tedrikkere overalt! Krev normalstore tekopper til formiddagspassiaren.

Søk blant emneord
No tags yet.
Sosiale medier
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram App Icon
bottom of page