top of page

Henkell Trocken – den siste vestalinne


Den riktige betegnelsen for tysk musserende vin er «sekt», og som innbitt statskirkemann er dette faktisk den eneste type sekt jeg liker. Alle sekter har en karismatisk leder, og for meg vil Henkell Trocken alltid være sektens yppersteprestinne. En vestalinne med lyster, som kan gjøre oss alle til keisere. Hun tvinger frem i oss en Pontifax Maximus, med begjær om lindring og nytelse.

For noen altfor sur, for andre igjen for søt. Kanskje har de på sitt vis rett alle sammen. For meg tar alle feil. Henkell Trocken er så mye mer enn en vin, men marginalt mindre enn selve livet. Kanskje noe midt i mellem av de to? Det handler om kultur. Tysk kultur, norsk kultur, min kultur. Et innslag av følelser i en ellers kald vinverden.

«Hill deg, Dronning blant væsker, Du som svaler og lesker», slik omtaler Finn Bø ølet fra

Oslobryggeriene. På samme måte føler jeg for vår vestalinne. Det er ingen flammende kjærlighet, men et lykkelig ekteskap. Hun fortjener en hyllest, en bekreftelse på at hun gjør en god jobb. Hun er den perfekte vertinne, alltid sprudlende og velkommende, en fryd for øyet og blir mye bedre utover kvelden.

Vinsmaker Bendik Dannevig Kristiansen mener Henkell Trocken «Dufter av banan og andre søte frukter med innslag av plast. Saftig, uinspirerende og enkel på smak med en søtlig og slapp fruktkarakter i utgang.». Som ung og leg vinmann må man bøye seg i støvet for erfarne sommeliers dom, men det Kristiansen aldri vil kunne ta fra sekten er dens uvurderlige innsats som tørsteslukker i lystige lag, og evnen til å medbringe eleganse til den mest lurvete studentfest.

Henkell Trocken gjør ikke hverdag til fest, ei heller fest til hverdag, men den gjør høytid høytidelig! Henkell Trocken gir med sin beskjedne pris, en vanlig student muligheten til å være gentleman i et par sekunder, helt fra han trekker flasken ut av kjøleskapet til han sabrerer den med brødkniven. Han blir festens midtpunkt, damene vil ha ham og herrene vil være ham. Tross misunnelsen ender hele seansen i noe både vakkert og hyggelig, nemlig en

utdeling av drikke i hurtig tempo. Smilene bres i forsamlingen og man skåler; det skåles slik over hele jorden. «Skål», «cheers», «À votre santé» og mest riktig «Prost!»

«Hvem hersker over alle land? Kvinne, mann, styrer han. Hvem kan mot champagnen i natt holde stand?» undres det om i Flädermaus' «Champagnekor.» Svaret må være: Sekt! Fine Sparkling Wine! Feiner deutscher Sekt!

Prost!

Søk blant emneord
No tags yet.
Sosiale medier
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram App Icon
bottom of page