top of page

Paris eller London?


Om man nå skulle forsøke seg på en liten sammenligning mellom Europas rivaliserende hovedsteder og velge seg ut en favoritt, gjelder det å se nøkternt på saken før man bestemmer seg. Hva er viktig for en i en storby? Ally Biring, en student ved The London College of Communications, laget i 2013 en fiffig infografikk som på en morsom måte oppsummerer forskjellene mellom de to byene.

Det første man bør ta for seg er størrelsen. Paris får plass på under ti prosent av Londons areal, og det skiller mer enn fem millioner innbyggere. Nettopp derfor virker Paris mer oversiktlig og komprimert – der man i London har like mye eller mer å velge mellom, må man tilbringe en mye tid på å transportere seg rundt omkring, mens man i Paris i større grad kan spasere og oppleve at attraksjoner kommer som perler på en snor. Ihvertfall gjelder det de litt mer kuriøse og spesielle forretninger, som jeg opplevde som mer spredt utover i London enn i Paris.

Er man opptatt av museer, er London stedet å dra til. 240 museer kan man nyte i det britiske imperiets hovedstad, mens man i Paris må ta til takke med stakkarslige 153. Er man derimot opptatt av det kulinariske, er Paris den definitive vinneren. Selv med i underkant av en tredjedel av Londons innbyggere har Paris 32 flere restauranter med Michelin-stjerner, og i det hele tatt har Paris tre ganger så mange restuaranter pr. innbygger som London. Så vil jeg for egen regning legge til at der Paris slår London på mat, er det motsatt hva gjelder cocktails. I Paris har det skjedd at jeg har måttet gi servitriser lynopplæring i gin & tonic, mens man i London kan velge og vrake i kvalitet.

Dog er det viktig å ha klart for seg at man her egentlig snakker om to ulike skoler, skoler som i århundrer har rivalisert mot hverandre og som hver har sine pasjonerte tilhengere. Paris og London er grunnleggende forskjellige, samtidig som de har store likheter i sine kulturer – som begge er selverklærte oppfinnere og forvaltere av. Skal det for eksempel være en paraply fra London eller Paris? Darjeeling fra Twinings eller Mariage Frères? Min erfaring er at få nordmenn er istand til å sette pris på forskjellen uansett. Velg en favoritt og la deg inspirere god kvalitet!

Jeg har for lenge siden konkludert med at jeg er en fransk sjel fanget i et norsk legeme, iført engelske klær. Det har jeg slått meg til ro med, og forbeholder meg med dét retten til å nyte det beste av to verdener. Samtidig passer jeg likesom nonchalant på avslutningsvis å sitere Stefan Zweigs vesle passasje fra Verden av igår og ønsker enhver god tur til nettopp sitt hjertes hovedstad, hvor den enn måtte befinne seg.

»Efter Paris hade London samma verkan på mig som när man en glödhet dag plötsligt träder inn i skuggan: i första ögonblicket går en rysning genom kroppen, men snart vänjer sig ögon och sinnen.«

Søk blant emneord
No tags yet.
Sosiale medier
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram App Icon
bottom of page